Így tehetsz a hasi zsírpárnák ellen

Így tehetsz a hasi zsírpárnák ellen
Sándor Alexandra Valéria
2024. szeptember 24.

A hasi (vagy más néven zsigeri) zsírpárnák a legveszélyesebbek mind közül. Így a leszámolás velük nem csupán esztétikai kérdés.

Korábban itt írtunk róla, hogy miért károsak az egészségre a deréktájon felhalmozódott zsírpárnák. Most azt járjuk körbe, hogy miként tudsz megszabadulni tőlük.

 

Figyelj a kalóriabevitelre!

Bár a hasi zsírpárnák elszaporodására számtalan alibi létezik, valójában mégiscsak az a helyzet, hogy a kalóriabevitel kordában tartásával lehet ellenük tenni.

Ha nincs kedved pontosan számolni a kalóriákat (bár manapság ez már nem olyan nagy kihívás az erre a célra fejlesztett, könnyen kezelhető applikációkkal), azzal is látványos eredményt érhetsz el, ha hanyagolod a többszörösen feldolgozott élelmiszereket, a gyorsételeket, a magas cukortartalmú édességeket és a cukros üdítőket. Helyettük rengetegféle finom, tápláló, egészséges étel és ital várja, hogy az asztalodra kerülhessen.

Ha a „mit ne egyek?” kérdés helyett inkább arra keresed a választ, hogy mit célszerű enned, akkor érdemes megnézned például a mediterrán étrend alapelveit, amit többek között ebben a cikkben mutattunk be. A friss zöldségekben, gyümölcsökben, fehér húsokban és halfélékben, illetve teljes értékű gabonában és olívaolajban gazdag étrend tulajdonképpen minden porcikádnak jót tesz. Ráadásul gasztronómiai élményt is jelent.

Persze, az a legfontosabb, hogy olyan megoldást találj, ami közel áll a saját ízlésedhez, és hosszú távon is szívesen követed!

 

Ne fogd a korodra!

A korral járó hormonális változások hozzájárulhatnak a hasi zsírpárnák kialakulásához, hiszen lassul az anyagcsere és csökken az izomtömeg. Ám ettől még nem kell magadat elengedned.

Ha úgy érzed, hogy megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás ellenére is egyre nagyobb az úszógumid, akkor mindenképpen érdemes sort kerítened egy kivizsgálásra. Érdemes utánanézni, hogy nem áll-e véletlenül a dolog hátterében valamilyen kezelhető egészségügyi probléma.

Az idő múlásával előfordulhat, hogy a korábbival megegyező kalóriabevitel már súlygyarapodáshoz vezet. Így kézenfekvő megoldás lehet a bevitt energiamennyiség csökkentése, és az elégetett kalóriák számának növelése.

 

Írd felül a genetikát!

Valóban létezik olyan, hogy valakinek a szervezete öröklött tényezőknél fogva hajlamosabb a hasi zsírpárnák felhalmozására. Ezért azonban nem csupán egyetlen gén tehető felelőssé, hanem a tudomány mai állása szerint több, mint negyven.

Ha a családodban gyakori a „pocakosodás”, és ők is küzdenek pluszkilókkal, akkor bizony előfordulhat, hogy nehezített pályán vagy. Ám továbbra is rajtad áll, hogy kihozod-e magadból a legtöbbet, eléred-e a legjobb formádat.

A genetika befolyásolhatja ugyan, hogy milyen fürgén égeted a kalóriákat, mennyi idő után jelentkezik nálad a teltségérzet, és mely testtájakon küszködsz a legmakacsabb zsírpárnákkal, viszont megfelelő étrenddel és rendszeres mozgással így is nyert ügyed lehet.

 

Mozogj eleget!

Ha ülőmunkát végzel, akkor valószínű, hogy – napi nyolc óra munkát és más tevékenységeket is figyelembe véve – huszonnégyből legalább tíz órát ülve töltesz. Noha a táplálkozás kulcsszerepet játszik a hízásban, a mozgásnak is hasonló a jelentősége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 percnyi intenzív testmozgással máris távolabb tarthatod a hasi régióra is leselkedő zsírpárnákat. Ám ha ennél több edzés esik jól, ne fogd vissza magad!

 

Pihend ki magad!

Az alvás sajnos elvesztegetett időnek tűnhet a napjainkban divatos, „rohanó világot” hangsúlyozó életszemlélettel. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés egyenesen nélkülözhetetlen a hormonális egyensúlyhoz és a megfelelő anyagcseréhez.

Ha nem alszod ki magad, eleve nem működnek megfelelően az éhség- és a teltségérzetért felelős hormonjaid. Így nagyobb a túlevés veszélye, ami fokozza a deréktáji zsírpárnák elszaporodásának kockázatát is.

Biztosan tapasztaltad már, hogy egy-egy hosszú – vagy éppenséggel túl rövid – éjszaka után jobban kívánod a kalóriadús finomságokat, és a fáradtság közepette hajlamos vagy úgy megítélni, hogy meg is érdemled őket, hátha vigaszt nyújtanak. Pedig nem leszel tőlük sem kipihentebb, sem fittebb, ráadásul a vigasz is csupán percekig tart.

 

Engedd el a stresszevést!

A túl sok stressz ezerféleképpen árt a testi-lelki egészségnek, ráadásul a sejtek szintjén. A stressz hatására termelődő kortizol hormon ugyanis „vészhelyzeti üzemmódba” kapcsolja a testedet, vagyis megparancsolja az anyagcserédnek, hogy a túlélésre játszva inkább raktározza el a bevitt tápanyagokat. Így automatikusan elkezdesz olyan ételeket kívánni, amik bőséges szénhidrát- és zsírforrást jelentenek. Jöhet a pizza, a hamburger, a sült krumpli, az édesség, és minden olyasmi, ami alkalmanként természetesen belefér, de nem érdemes túl gyakran fogyasztani.

A kortizol kellemetlen hatásai közé tartozik, hogy kifejezetten a hasi zsírpárnák gyarapítására ösztönzi a testet, mert veszélyhelyzetben indokolt így védeni a belső szerveket. Más kérdés, hogy napjaink stresszt kiváltó veszélyhelyzetei többnyire már nem a testi épségünket fenyegetik, hanem inkább ismétlődő mentális hatások keltenek folyamatos feszültséget. És a zsírpárnák a munkahelyi vagy az otthoni problémáktól már nem tudják megvédeni az embert.

 

Tedd le a cigit!

A dohányosok gyakran hangoztatott érve, hogy azért félnek belevágni a leszokásba, mert szerintük akkor biztosan meghíznának. Pedig az a helyzet, hogy a dohányosoknak általában nagyobb a derékbőségük a nem dohányzókéhoz képest, mert több zsigeri zsírt halmoznak fel, ami növeli a szívbetegség és más krónikus egészségügyi problémák kockázatát.

Ha már érlelődik benned a döntés, akkor itt találod a korábbi cikkünket arról, hogy hogyan küzdheted le a tíz legnagyobb kísértést a rágyújtásra.

 

Álltsd helyre a bélflórádat!

A bélrendszeredben élő baktériumok milliói gondoskodnak a jó emésztésről, a tápanyagok megfelelő feldolgozásáról. A zsigeri zsír egyik legnagyobb ellensége tehát az egyensúlyban lévő bélflóra, ahol jótékony bacik egész hada segít az anyagcsere folyamatában.

A probiotikumok – amik természetes körülmények között előfordulnak az erjesztett finomságokban, például a joghurtban – hozzájárulnak a pocakosodás elleni hadművelethez. Viszont nem vehetik fel a versenyt a kalóriabevitel korlátozásának előnyeivel, inkább kiegészítik.

 

Ha gyógyszert szedsz, beszélj az orvosoddal!

Lehet, hogy a gyógyszereid között rejlik az úszógumid titka. Bizonyos hatóanyagok ugyanis közismerten növelhetik a súlygyarapodás veszélyét. Többek között cukorbetegség elleni készítményeknél, antidepresszánsoknál, antipszichotikumoknál, szteroidoknál és epilepszia elleni szereknél szokott ez felmerülni. A vérnyomás és a szívműködés stabilizálására felírt béta-blokkolók pedig kifejezetten hajlamossá tehetnek a hasi zsírpárnák felhalmozására.

Ha aggály merül fel benned ennek kapcsán, akkor mielőbb beszélj róla nyíltan a kezelőorvosoddal, aki segít majd megoldást találni a problémára.

 

Hasonló témájú cikkeink