Fitness Akadémia
Csatlakozz
Kapcsolat
1033 Bp., Hévízi út 1.
Hétfőtől - péntekig, 10-14 óráig
Mobil: | +36 (30) 506-0483 |
E-mail: | titkarsag--.at.--fitnessakademia.hu |
Nyilvántartásba vételi szám:
B/2020/000294
Engedélyszám: E/2021/000022
Milliárdos üzlet, hiszen rengetegen remélnek dagadó izmokat tőle. De tényleg szüksége van-e az embernek ennyi proteinre, és biztonságosnak számít-e ez a fajta bevitel?
A kérdés azért merült fel ismét mostanában, mert egy 25 éves ausztrál testépítő "fehérje-túladagolásban" halt meg, miután ilyen porokat is használt a magas proteintartalmú étrendjéhez. A hírt azonban nem szabad sarkosan értelmezni, hiszen Meegan Hefford tragédiájának egyik fő oka, hogy korábban nem diagnosztizált fehérjefeldolgozási anyagcserezavarban szenvedett. Ez a probléma vezetett odáig, hogy a bevitt fehérjemennyiség felborította a szervezetének biokémiai egyensúlyát, megnövekedett a káros anyagok – köztük a húgysav – szintje a vérében, ami sajnos bizonyos szint fölött már az élettel összeegyeztethetetlen.
Igen. Kevésbé közismert tény, hogy az említett helyzet extrém fehérjebevitel esetén akár egészséges szervezetnél is bekövetkezhet.
Az általános orvosi állásfoglalás szerint testtömeg kilogrammonként 3-5 gramm fehérje már túlzásnak számít, és kifoghat az emberi test feldolgozó képességén. Ez 75 kg-os súlynál 225-375 g proteint jelent, ami még messze nem egyenlő a biokémiailag meghatározható maximum mennyiséggel. A test számára az a legoptimálisabb, ha a nap során bevitt kalóriák negyede származik fehérjéből.
A mennyiség és az arány együttes túllépéséről már sikerült bebizonyítani, hogy semmilyen jótékony hatása nincs – sem a sportteljesítményre, sem pedig az anyagcserére. Sőt: a hosszú távú túlzott fehérjeterhelés károsítja a májat és a vesét. A kezdeti tünetek közé tartozik a fáradékonyság, az indokolatlan szomjúság, a koncentrációs zavar, az ödéma és az ingerlékenység.
Aki indokolatlanul sok fehérjét fogyaszt, annak több B-vitaminra van szüksége, romlik a kalcium-feldolgozása, felborulhat a bélflóra egyensúlya, ráadásul a hízás kockázatával is számolnia kell.
Tegyük fel, hogy már tisztában vagy a túlzott proteinbevitel veszélyeivel, így pontosan tudod, mennyire van szükséged belőle. De a fehérjeporok esetében nemcsak erre kell gondolnod, hanem a konkrét összetevőkre is – amelyek a meglévő forgalomba hozatali engedély mellett biztonságosnak tekintetőek ugyan, ám hosszú távú vizsgálatokra még esély sem volt azok újszerűsége miatt.
A Consumer Reports című amerikai fogyasztóvédelmi magazin 2010-es kutatása során 15 fehérjeport vettek górcső alá, hogy vajon tartalmaznak-e nehézfémeket – például kadmiumot, ólmot, arzént és higanyt. Három termékről kiderült, hogy mégsem felelt meg az országban hatályos biztonsági előírásoknak. Ugyanabban az évben a ConsumerLab úgy találta, hogy a megvizsgált 24 fehérjepor egyharmada nem tett eleget a minőségbiztosítási szabványnak: kettőben veszélyesen sok volt az ólom, a többi pedig a címkén feltüntetettnél több zsírt és sót tartalmazott.
Ráadásul felmerült az aggály, hogy "nem mind arany, ami fénylik", hiszen 2015-ben brazil kutatók kimutatták, hogy a 20 általuk tesztelt fehérjepor közül 11 kevesebb proteint tartalmaz, mint ahogy az a csomagoláson fel volt tüntetve.
Általános tendencia, hogy a civilizált ember egyre távolabb kerül a természettől, és az eleve adott lehetőségeknél jobbat, tisztábbat akar teremteni magának a táplálkozásban is. Éppen ezért előfordul a paradoxon, hogy klasszikus fehérjeforrások nem mennek át a napjainkban egészségesnek tartott táplálkozás rostáján, mert az előnyökért cserébe ebből vagy abból a tápanyagból "túl sokat" tartalmaznak.
Mégis cáfolhatatlan a tény, hogy a természetben előforduló növényi és állati fehérjék olyan komplex, "jól kitalált" üzemanyagot jelentenek a szervezet számára, amihez foghatót mesterségesen még messze nem sikerült alkotni:
A listát még sokáig lehetne folytatni, ám ha csak ezeket sikerül becsempészned az étrendedbe, máris minden eddiginél jobb anyagcserének és sportteljesítménynek örülhetsz.
Magától értetődik, hogy a fehérjepótlás jótékony hatására is van tudományos bizonyíték. 2009-ben például a Nemzetközi Sporttáplálkozási Szövetség közölt egy kutatási eredményt, miszerint a fehérjeporok segítenek a sportolóknak a gyorsabb izomregenerációban, így számukra "praktikus segítséget jelentenek a megfelelő és minőségi proteinpótláshoz". Ezzel együtt is meg kell jegyezni azonban, hogy némi extra fehérje tényleg segít ugyan, de a túl sok – a legjobb esetben is – csak pénzkidobás, hosszú távon pedig kifejezetten káros lehet.
Konklúzióként kijelenthetjük tehát, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, érvényes engedéllyel rendelkező fehérjeporok mértékletes és körültekintő fogyasztásával egészséges szervezet esetén nincs probléma, ám az extra proteinbevitel előnyei akkor érvényesülnek a leginkább, ha egyébként is kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érkezik a megfontolt kiegészítés.
Ha bizonytalan vagy, hogy mennyi fehérjét kellene bejuttatnod a szervezetedbe és hogyan, bátran konzultálj erről egy szakértővel: orvossal, illetve szakképzett dietetikussal!