Egyszerű cukormentes szilvás süti

Egyszerű cukormentes szilvás süti
Garai Judit
2017. augusztus 25.

Ez az a finomság, amiből az egészséges táplálkozás hívei is repetát kérnek. Az elkészítése nagyon egyszerű, a szilva pedig gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel behelyettesíthető.

Anne barátnőm hagyományos francia süti receptjét alakítottam át egészségesebbé. Az eredmény pedig olyan jól sikerült, hogy azóta szinte mindig van belőle a hűtőben.

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (búza vagy tönkölybúza)
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál jéghideg víz
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 kg szilva

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy tálba öntjük a lisztet, pici csipet sót és a kókuszzsírt. A kókuszzsír 25 fokon felolvad, ezért nyáron érdemes kis időre visszahűteni a hűtőszekrényben. Vigyázzunk, hogy túl kemény se legyen, a puha vaj állag a tökéletes.

Ujjainkkal összemorzsoljuk a lisztet a kókuszzsírral, addig, amíg egynemű morzsát nem kapunk és nem látszik benne kókuszzsír. Ekkor 2 evőkanál jéghideg vízzel gombóccá formáljuk a masszát.

Kókuszzsírral megkenünk egy 20-24 cm átmérőjű sütőformát, és nagyon vékonyan belenyomkodjuk a tésztát. Minél vékonyabb, annál jobb. Tegyük be a hűtőbe, amíg kimagozzuk a szilvát.

Ha marad a tésztából, akkor fóliába csomagolva hűtőben el lehet tárolni, és később megsütni (hűtőből kivéve nagyon kemény, kicsit várni kell, míg újra formázható állagú lesz).

Ha kimagoztuk a szilvát, kivesszük a hűtőből a tésztát, meghintjük a darált mandulával és jó sűrűn elrendezzük rajta a magozott szilvát. A szilvák tetejét vékonyan megkenjük kókuszzsírral. 170 fokon 1 órát sütjük és már kész is a süti.

Hűtve a legfinomabb és napokig el is áll a hűtőben annak, aki kibírja, hogy ne falja be egy nap alatt az egészet.

Hasonló témájú cikkeink