Fitness Akadémia
Csatlakozz
Kapcsolat
1033 Bp., Hévízi út 1.
Hétfőtől - péntekig, 10-14 óráig
Mobil: | +36 (30) 506-0483 |
E-mail: | titkarsag--.at.--fitnessakademia.hu |
Nyilvántartásba vételi szám:
B/2020/000294
Engedélyszám: E/2021/000022
Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A "klasszikusok" mellett néhány különlegességet is bemutatunk, hogy legyen miből válogatnod!
A kékes-lilás bogyócskákban jóval nagyobb potenciál rejlik annál, mintsem hogy finom pitét lehet belőlük készíteni – bár ez sem utolsó szempont. Különleges árnyalatukat ugyanis az úgynevezett antociánoknak köszönhetik. A tudomány jelenlegi állása szerint ezek olyan erőteljes antioxidáns vegyületek, amelyek többek között csökkentik bizonyos rákfajták, a szívbetegség és a demencia kialakulásának kockázatát, illetve elősegítik az immunrendszer megfelelő működését.
Az áfonya mennyei ízének és pozitív hatásainak szerencsére egész évben örülhetsz, hiszen fagyasztással kitűnően tartósíthatod. Víz- és rosttartalma igen magas.
Akár meglepő, akár nem, az avokádó szintén bogyós gyümölcs, csak például az áfonyával, a szederrel és az eperrel szemben egymagvú termés, nem pedig sokmagvú. Puha zöld húsuk telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és esszenciális zsírsavakkal.
Az avokádó hozzájárul a szív egészségéhez, elősegíti a fogyást, ráadásul a benne lévő tápanyagok védenek az idő múlásának káros hatásai ellen. Salátához, smoothie-hoz vagy szendvicskrémként egyaránt fogyasztható.
A szeder rengeteg polifenolt tartalmaz – ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, így gátolják azokat a folyamatokat, amik szívbetegséghez és bizonyos rákfajtákhoz vezetnek. Emellett hozzájárulnak ahhoz is, hogy a vékonybél jobban bontsa le a cukrokat, amivel csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. (Itt írtunk korábban a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző prediabéteszről és az ilyenkor szükséges lépésekről.)
Egy csészényi szeder 7 gramm cukrot rejt, ám ugyanennyi cukrozott szirupban tartósított már több mint 50-et.
Minden idők egyik legkedveltebb gyümölcse nemcsak szép és finom, hanem valódi C-vitamin bomba is amellett, hogy tekintélyes mennyiségű folsav, rost és antioxidáns van benne. Ez a kombó segíthet a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában, sőt az agy fiatalon tartásában is. Mivel nagyon könnyen romlik, ezért érdemes csak közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, addig pedig hűtőben tárolni.
Bizonyára hallottad már, hogy a vörösáfonya (vagy annak kivonata) alternatív kiegészítő terápia lehet a húgyúti panaszok kezelésére. Önmagában – orvosi kezelés nélkül – természetesen nem gyógyít, ám hozzájárul a kellemetlen panaszok csillapodásához és a fertőzés kiújulásának megakadályozásához.
Kutatási eredmények szerint előfordulhat, hogy bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet, ráadásul jót tehet a szívnek és az érrendszernek. Ha gyümölcslé formájában fogyasztod, mindenképpen figyelj oda a cukortartalomra!
A bodzát évszázadok óta használják a nátha tüneteinek enyhítésére. Kutatások is bizonyítják, hogy a bodzakivonat akár az influenzás tünetek fennállásának időtartamát is csökkentheti a betegség első két napja során. Fogyasztását nem javasolják nyersen, mert enyhén mérgező hatású, viszont kiváló főzet vagy tea készíthető belőle, illetve a leveléből is.
Várandósság, szoptatás vagy immunproblémák esetén ellenjavallt, mint ahogy cukorbetegségre szedett gyógyszer, vízhajtó vagy hashajtó szedése mellett is.
A málnát ugyancsak történelmi idők óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, méghozzá a reggeli rosszullétek és a gyomorbántalmak kezelésére. Akkor még a növény több részét is felhasználták, mára viszont tudjuk, hogy maga a bogyós termés a "lényeg".
A málna ugyanis tele van olyan tápanyagokkal, amelyek segítenek a különböző rákfajták megelőzésében és a zavartalan agyműködésben. Arról nem is beszélve, hogy önmagában is remek gasztronómiai élményt jelent!
Látásjavító hatása régóta ismert. A II. világháború pilótái például tőzegáfonyalekvárt ettek, hogy jobban lássanak a sötétben. Noha tény, hogy a kivonatuk valóban segíthet az olyan szemproblémák megelőzésében, mint a makuladegeneráció vagy a hályogok, még további kutatások szükségesek az összefüggés ok-okozati mivoltának alátámasztásához.
Ez a dél-amerikai finomság nem véletlenül érdemelte ki a "szuperétel" címkét. Antioxidáns-tartalma ugyanis felülmúlja a többi bogyós gyümölcsét. Ugyancsak fogyasztható frissen vagy akár fagyasztás után kiengedve is. Sőt étrend-kiegészítő formájában is kapható – ám mint minden ilyennél, itt is alaposan meg kell fontolni a szedését, elvégre nem minél több pirula vagy kapszula használata lenne a cél, hanem a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás.
Az acai bogyó rendszeres fogyasztása vitathatatlan egészségügyi előnyökkel jár ugyan, mégis megfontolandó, mivel a több ezer kilométerre termő gyümölcsök szállítása nem éppen környezetbarát megoldás.
Ha már az acai bogyót megemlítettük, a keleti "párja" sem maradhat ki a felsorolásból. A goji bogyó évszázadok óta a hagyományos kínai gyógyászat részét képezi. C-, B2- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Szintén "szuperételként" tartják számon manapság, mert a benne lévő természetes anyagok erősítik az immunrendszert, védik az agyat, a szívet és az érrendszert és elősegítik az emésztést.
Kizárólag érett formában szabad fogyasztani, mert éretlenül mérgező lehet. Várandósság, szoptatás vagy vérhígító szedése esetén nem ajánlott.
A sötétlila, aronia bogyóként is ismert – ám hazánkban még kevésbé elterjedt – gyümölcs a fent említett társaihoz hasonlóan rengeteg vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos tápanyagot rejt. A "szuperétel" jelzőt már kiérdemelte, de a tudósok még vizsgálják, hogy valóban lehet-e szerepe a méhnyakrák, a bőrrák és a vastagbélrák elleni védelemben.
Azt is valószínűsítik, hogy a kövikörte segít megőrizni a máj és a szív egészségét, valamint az elhízás kezelésében is hatékony lehet.
Ha szereted a különlegességeket, talán nem bánod, ha megismersz még egyet. A törpemálna egy finom, barackszínű kis bogyós gyümölcs, amiből egy 2/3 csészényi adag még egy nagy pohár narancslénél is több C-vitamint tartalmaz. Antioxidánsokban is gazdag, ezért bőrápolási termékek összetevőjeként is megtalálhatod.
Frissen a legjobb, ám lefagyasztva akár 2 évig is megőrzi a minőségét.
A ginzenggyökér a hagyományos kínai orvoslás egyik klasszikus "csodaszere". De mi a helyzet magával a bogyós terméssel? A tudomány jelenlegi állása szerint lehet, hogy hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, rákmegelőző hatású, valamint csillapítja a gyulladást a bélben.
Cukorbetegség esetén a ginzengbogyólé hozzájárulhat az optimális vércukorszint és testsúly eléréséhez. Külsőleg pedig – kozmetikumok összetevőjeként – segít kiküszöbölni a bőrt terhelő káros környezeti hatásokat, és enyhíteni az idő múlásának nyomait.