Fitness Akadémia
Csatlakozz
Kapcsolat
1033 Bp., Hévízi út 1.
Hétfőtől - péntekig, 10-14 óráig
Mobil: | +36 (30) 506-0483 |
E-mail: | titkarsag--.at.--fitnessakademia.hu |
Nyilvántartásba vételi szám:
B/2020/000294
Engedélyszám: E/2021/000022
A zsíros ételek mindig a pocakot növelik? És az alkohol tényleg úszógumit csinálhat? Ideje ezeket a kérdéseket tisztába tenni!
A deréktájon felhalmozódott zsírpárnák károsabbak az egészségre, mint például azok, amik a combra vagy a csípőre rakódnak le – hiszen a létfontosságú szervekhez való közelség miatt jobban befolyásolják az anyagcserét, illetve növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A pocak sajnos csak Micimackón számít aranyosnak, mert mindenki másnál súlyos problémákat okozhat. Valamelyest genetikai adottságokon is múlik, hogy ki melyik testtájon hajlamos raktározni a zsírt, ám ez nem kifogás, mivel egészséges életmód mellett egyszerűen esélye sincs számottevő feleslegnek lerakódni.
Elterjedt tévhit, hogy a zsíros húsok, sajtok, valamint a sok hozzáadott zsiradék kifejezetten a haskörfogatot növeli. Ez nem igaz, hiszen az említett táplálékok molekuláiban nincs olyan GPS, ami meghatározná, hogy a belőlük keletkező felesleg pontosan hová menjen.
Tény, hogy figyelni kell a zsírbevitelre, és inkább egyszeresen vagy többszörösen telítetlen fajtákat választani a telítettek és a különösen veszélyes transzzsírok helyett. A hasi zsírtöbblet oka egyszerűen a túlzott táplálékbevitel, a mozgásszegény életmód, és a hajlamot tekintve a már említett genetika.
Vannak olyan kalóriák, amiket a szervezet képtelen elégetéssel hasznosítani, ezért a rendszeres bevitelnek súlygyarapodás lesz a vége. Ide tartozik az alkoholból és a cukrozott üdítőkből származó kalóriamennyiség. A szesznél még az is gondot jelent, hogy fogyasztása megterheli a májat, így ez a létfontosságú szerv nem tud a zsírégetésre koncentrálni. Innen ered a sörhas kifejezés. Ha mindez nem volna elég, az alkohol felboríthatja az éhség és a jóllakottság érzetét szabályozó hormonok egyensúlyát, így "ál éhséget" csinál.
Az X nap alatt lapos hasat ígérő villámdiétáktól mindenkit intünk ugyan, de meg kell jegyeznünk, hogy tényleg vannak olyan ételek és italok, amelyeket rendszeresen fogyasztva tényleg csökken az úszógumi kialakulásának kockázata.
Táplálkozástudomány kutatások szerint ide tartozik a katekinekben gazdag zöld tea és az áfonya. A bogyós gyümölcsök antioxidánsai egyébként más szempontból is hasznosak: az anyagcsere serkentése mellett erősítik az immunrendszert és szépítik a bőrt.
És ennek nemcsak egy oka van, hanem mindjárt három. Egyrészt azért, mert a magas zsírtartalom minden testtájon észrevehető súlygyarapodást okoz. Másrészt pedig azért, mert ezek a kaják viszonylag kis térfogat mellett rengeteg kalóriát rejtenek, így néhány harapással gyakorlatilag egy egész napra való kalóriamennyiséget bevihetsz – rémes tápanyag-összetételben.
Egy-egy hamburger még senkinek sem csinált élő szövetes hasi-tasit, de ha rendszeresen jóllakásig eszed magad a gyorsétteremben, annak jó néhány számmal nagyobb nadrág lesz a vége.
Az tény, hogy az általános táplálkozástudományi irányelvek szerint jobb a csökkentett energiatartalmú üdítő a "rendes" cukros változatnál, hiszen a nyugati társadalmakban még mindig az ilyen italok jelentik az étrendben a legtöbb hozzáadott cukor forrását. A kutatási eredmények viszont nem támasztják alá egyöntetűen, hogy a diétás változatok valóban laposabb hasat eredményeznének. Sőt, olyan következtetés is született már, hogy aki light kólát választ, hajlamos többet enni, hiszen azt gondolja, hogy az "egy plusz pont, egy mínusz pont" kiegyensúlyozódik.
A napi szintű üdítőfogyasztás semmiképpen sem járul hozzá a lapos has eléréséhez és megtartásához – akár cukros, akár nem.
A rostban gazdag táplálkozás alapvetően javítja, gyorsítja az anyagcserét, és segít optimalizálni az inzulinháztartást. A huszonegyedik századi feldolgozott élelmiszerekre sajnos különösen jellemző, hogy rostban szegények, pedig olyan tápanyagtípusról van szó, amivel bőségesen megáldott minket a természet: a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék tele vannak vele.
Már azzal is sokat teszel magadért – és a pocak ellen –, ha teljes értékű gabonát választasz a feldolgozott formák helyett.
A nemi hormonok működése miatt a férfiak hajlamosabbak a deréktáji zsírtárolásra. A nőknél viszont 40 éves korig inkább a csípőre, a combra és a fenékre rakódik le a felesleg, ami később az ösztrogénszint csökkenése miatt változik meg.
Fiatal hölgyeknél a jól észrevehető "alma alkat" akár hormonális problémára is utalhat – főleg, ha cikluszavar vagy teherbeesési nehézség is társul hozzá. A szakszerű kezelés ilyenkor a testalkatra is kihat.
A közhiedelemnek, miszerint "hasról fogyhatsz utoljára", szerencsére semmi alapja nincs. Sőt a fogyás valószínűleg pont ott fog először látszani. Mivel azonban a has állapota legalább 70%-ban a táplálkozáson múlik, ezért előfordulhat, hogy kitartó edzés mellett sem látod a kívánt eredményt. Emiatt tűnhet úgy, hogy a hasi zsír különösen makacs – pedig ha odafigyelsz az evésre, egyáltalán nem az.
A felülés és a hasprés múlhatatlan jelentőségű hasizomgyakorlat. Ami ugyebár erősíti az izmokat. Helyi zsírégetés azonban nincs: nem létezik olyan gyakorlat, ami kifejezetten bizonyos helyekről tudná levarázsolni a felesleget. Attól tehát, hogy a hasizmodban érzed az égető érzést, a pocakod még nem "gyullad ki".
Jó hír viszont, hogy bármilyen edzésforma segít elérni és megtartani a szép hasat, ami az egész testedre hat. A futás, a kerékpározás és az úszás például különösen hasznos.