Így hat ki a gyermekkori táplálkozás az egész életünkre
A korai egészségtelen táplálkozás káros hatásai felnőttkorban is kísértenek – derül ki egy friss kutatásból.
A gyermekkorban fogyasztott túl sok zsír és cukor egy egész életre megváltoztathatja a bélflórát, még akkor is, ha később megtanulunk egészségesen táplálkozni – mondják a University of California, Riverside kutatói, akik a világon elsők között mutatták ki ezt az összefüggést. A probléma hátterében a bélflóra megváltozása, pontosabban az azt alkotó mikroorganizmusok számának és változatosságának visszaesése áll. „Egereket tanulmányoztunk, ám a megfigyeltek vonatkoztathatók a zsírban és cukorban gazdag nyugati étrenden élő gyermekekre abban a tekintetben, hogy a bélflórájukra gyakorolt hatás még hat évvel a pubertás után is fennállhat” – magyarázta Dr. Theodore Garland, az egyetem evolúciós fiziológus szakértője. A bélflóra a bélrendszerben található mikroorganizmusok összessége, amelyek javarészt hasznosak, mert segítik az immunrendszer működését, a tápanyagok lebontását és a kulcsfontosságú vitaminok szintézisét. Egészséges szervezetben egyensúly áll fenn a jótékony és a kórokozó mikroorganizmusok között. Ha azonban ez az egyensúly felborul – például antibiotikum, betegség vagy egészségtelen étrend miatt –, akkor megnövekedhet a bizonyos betegségekre való hajlam. A mostani kutatásban – aminek az eredményei a Journal of Experimental Biology című szakfolyóiratban jelentek meg – Dr. Garland és munkatársai azt figyelték meg, hogyan változik a bélflóra a táplálkozás hatására. Ehhez négy csoportra osztották az egereket: az egyik felüket a megszokott "egészséges" étrendre fogták, a másik felüket kevésbé egészséges "nyugatira", miközben az egyik felüknek biztosítottak egy futókereket a mozgáshoz, a másik felüknek pedig nem. Három hét után mindannyian visszatértek a megszokott étrendhez mozgás nélkül, ami a rendes laboratóriumi körülményeknek felel meg. Majd 14 hét elteltével a szakemberek megvizsgálták az állatok bélbaktériumainak számát és összetételét. Kiderült, hogy a baktériumok mennyisége – például a Muribaculum intestinale esetében – jelentősen csökkent azoknál a példányoknál, akik zsírban és cukorban gazdagon táplálkoztak korábban. Ez a baktériumfajta egyébként a szénhidrátanyagcserében érintett. Az elemzések szerint a bélflóra gazdagsága a mozgással is összefügg. Az említett baktériumfajta ugyanis nagyobb mennyiségben fordult elő azoknál az egészségesebb étrendre fogott egereknél, amelyek hozzáfértek a futókerékhez – ám az egykor kevésbé egészségesen táplálkozó állatoknál mindenképpen csekélyebb volt a mennyisége, akár mozogtak, akár nem. A kutatók úgy vélik, hogy ez a baktérium – illetve az egész baktériumcsalád, amelyikből származik – befolyásolhatja a gazdaszervezet rendelkezésére álló energiamennyiséget. A vizsgálatok még folytatódnak, hogy milyen más szerepe lehet ennek a baktériumfajtának. Egy másik tanulmány egyébként kimutatta, hogy az igen hasonló baktériumfajokból álló bélflóra mérhetően gazdagodhat öthétnyi edzés hatására, így felmerült, hogy a mozgás önmagában is hasznos lehet. A friss kaliforniai kutatás fő konklúziója viszont az, hogy a korai egészségtelen táplálkozás negatív következményei hosszabb távúak, mint a korai edzés pozitív hatása. A csapat szeretné megismételni a kísérletet úgy, hogy több időpontban is vesz mintát, hogy világossá váljon, mikor jelenik meg először a változás, és későbbi életszakaszokban is megfigyelhető-e. A jövőbeni eredményektől függetlenül azonban mindenképpen lényeges, hogy a káros hatás így is hosszú távon megfigyelhető, és ezen a későbbi egészséges étrend sem segít. „Nem az vagy, amit megeszel, hanem az, amit gyermekkorodban ettél!” – összegezte a kutatást vezető szakember.
Mit lehet tenni, hogy egészségesebben egyen a gyerek?Minden szülő tudja, hogy nem könnyű rávenni a kicsiket a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Mégis létezik egy-két trükk, amivel egy idő után garantált a siker.
Bármilyen kétség vagy kérdés esetén pedig nyugodtan segítséget kérhetsz a gyermekorvostól vagy egy tapasztalt dietetikustól.
|
|||